Padlás szigetelés házilag

padlás szigetelés

A házak hőveszteségének körülbelül 25%-a födémen keresztül távozik, pedig ez a legegyszerűbben és legolcsóbban hőszigetelhető szerkezeti elem. Ráadásul a padlásfödém hőszigetelése nem csak télen hasznos, hanem nyáron is segít kint tartani a padláson megrekedt forróságot, így a házban is érezhetően hűvösebb lesz klíma használata nélkül is. Olyan megoldást mutatok erre, ami a lehető legolcsóbb és házilag is könnyen és gyorsan kivitelezhető.

A házak jelentős részénél a padlás nincs tárolásra használva. Így van ez nálunk is. Ez a legolcsóbban hőszigetelhető paplanos üveg-, vagy ásványgyapottal. A kémények és tetőablakok megközelíthetőségét biztosítani kell.

A padlásfeljáró megmagasítása

A padlásfeljáró nem úgy volt kialakítva, hogy a beton födémre bármilyen szigetelés kerülni fog. Különösen rossz ez, ha az üveggyapot vége csak úgy oda lóg a nyílásba lezáratlanul.

padlásfeljáró

A megoldásra nem a legolcsóbb anyagot választottam. Ytong téglát és a ragasztáshoz ragasztó purhabot. Azért választottam az ytongot, mert a magassága állítva pont megfelelt és egy fűrésszel könnyen méretre vágható. A ragasztó habot meg azért, mert pár perc alatt meg is köt.

padlásfeljáró ytong ragasztás

Miután megkötött, felraktam az élvédőket és levakoltam a nyílás belső oldalát. Festés után ez kész is volt.

padlásfeljáró vakolva

A szigetelés vastagságának kiszámítása

A mi födémünkön volt 5 centi vastag EPS szigetelés, amit az előző tulajdonos fektetett le. Az energetikai tanúsítvány is megjegyezte, hogy ez kevés. Az ajánlott szigetelés vastagsága a födémre a 20-25cm.

A padlásfödém hőátbocsátási tényező követelményértéke 2017. dec. 31-ig 0,30 W/m2K volt, 2018. jan. 1-től használatba vett lakóépületekre vonatkozóan 0,17 W/m2K.

Nálunk 20cm vastag vasbeton födém van. Az erre fektetett 5cm EPS-el együtt a hőátbocsátási tényező 0,65 W/m2K.

Ha erre kerül plusz 10cm üveggyapot, akkor ez az érték 0,21 W/m2K-ra javul. Tizenöt centi plusz üveggyapot esetén pedig már 0,16 W/m2K-ra.

Megtérülési számításaim szerint a plusz 10 centi gyapot két évvel hamarabb megtérül és a két változat között csak 3000Ft különbség volt az évente megspórolható összegben, ezért a 10cm üveggyapot mellett döntöttem.

Párazárás

A lakótérből felfelé áramló páradús levegőből a padlástérbe kerülve a hőmérsékletcsökkenés hatására kicsapódik a pára, és ha nincs a szigetelőanyag alatt párazáró fólia, akkor ez a kicsapódó pára a szigetelőanyagba kerül, és rontja a szigetelőanyag hőszigetelő képességét. A vasbeton és az 5cm EPS elég jó párazáró, ezért nekem nem kellett alá rakni párazáró fóliát. Ha a szigetelést a lakótérbe rakod álmennyezet fölé, akkor semmiképp ne hagyd ki a párazáró fóliát.

A szigetelés tetejére helyezett páraáteresztő fóliának a lényege, hogy a szigetelőanyagba bejutott párát átengedi és a tetőn bejutó nedvességtől védi a szigetelőanyagot. Ha az üveggyapotot nem veszélyezteti a nedvesség, akkor felesleges a felső páraáteresztő fólia. Nálunk a 10 éves tető cserepezése jól zár és a cserép alatt van fólia is, ezért a tetejére ajánlott páraáteresztő fóliát is megspórolhattam.

Járófelület kialakítása

Az üveggyapot nem járható, mert már néhány lépéstől összeesik és tönkremegy. A kéményekhez és a vezeték csatlakozásokhoz viszont szeretem volna mindig hozzáférni. Sok weboldalon lehet látni különböző bonyolultabbnál bonyolultabb, drága megoldásokat a járható felület kialakítására, mint pl. gerenda magasítás, deszkázás, stb.

Én úgy tapasztaltam, hogy a falra tervezett EPS szigetelő lap is tökéletesen megfelel a célnak. A tetejére pedig kartonpapírt raktam, ami segít még jobban elosztani a súlyt. A rakodó felületnél viszont maradék deszkákat raktam az EPS tetejére, így jól bírja a hosszabb távú nagyobb terhelést is.

födém szigetelés járófelület kialakítása

A tűzfal szigetelése

Az üveggyapotot az első évben a tűzfalra is felhajtottam kicsit, de ez nem állta ki az idő próbáját. A szobák felső sarkánál 1-1,5 fokos hőfok különbség alakult ki és megjelent egy halvány penészedés is.

tűzfalra felkanyarodó üveggyapot szigetelés

A tűzfal lukacsos táglái levezették a hideget a födém szigetelés mellett. Ezt a következő évben korrigálni kellett.

áthűlő lukacsos tégla a tűzfalon

Ragasztó habbal 70 centi magasságig leszigeteltem a tűzfal belső oldalán a falat. Az alsó 3 téglasor nyitott tetejét is lezártam a szigeteléssel.

tűzfal szigetelés eps-el

Végül a réseket is kinyomtam a ragasztó habbal, aztán visszaraktam a felszedett üveggyapotot a födémra. Hajnali hidegebb időben megmértem a fal sarkot az infra hőmérőmmel és a korábbi 1,5 fok különbség 0,5 fokra csökkent, így valószínűleg a penészedés sem fog újra kijönni.

tűzfal kész szigetelése

Így néz ki a kialakított szigetelés metszete:

szigetelés metszeti rajz

Összefoglalás

A padlásfödém hőszigetelése egy gyorsan megtérülő megoldás arra, hogy kevesebb legyen a fűtési kiadás és a nyári meleg ellen is egy plusz segítség. A szigetelés maga nem igényel semmi különleges szaktudást, bárki könnyedén elvégezheti saját maga. Nálunk a legnagyobb kánikulában sem volt 27 foknál melegebb bent (nincs klímánk és nem is lesz). Most szeptember végén is még 24 fok van bent úgy, hogy szeptember 20 óta csak 5m3 gáz fogyott és az is úgy, hogy kézzel elindítottam a fűtést kicsit, hogy a padló langyosabb legyen. Csináld meg mielőbb Te is.

Ha tetszett, akkor támogasd egy megosztással az oldalt. Ha pedig Te is barkácsoltál valamit és szívesen megosztanád az olvasókkal, akkor küldd el a leírást és a képeket az [email protected] email címre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük