Előtető, terasztető készítés házilag

kész terasztető oldalról

Családi házad van és tervezed egy előtető elkészíttetését vagy építését? Megmutatom, hogy egy ezermester milyen könnyedén meg tud építeni egy terasztetőt. Ahhoz, hogy a ház teraszát télen és nyáron is jól ki tudd használni, mindenképp szükség van rá egy tetőre, ami véd az esőtől és a napsugárzástól is.

Milyen anyagból építsd a terasztetőt

Az előtetőt építheted vasból is, ha tudsz hegeszteni, de az igazán szép a fából épített terasztető lesz. A fedésére is többféle anyagot választhatsz:

  • Polikarbonát, ami uv szűréssel is el van látva. Én ezt választottam. Ez nem a legolcsóbb megoldás.
  • Hullámlemez. Egyszerű vékony műanyag hullámlemez ami olcsó is, viszont nem olyan esztétikus.
  • Hullámpala. Ez se egy túl szép megoldás, de a funkcióját ellátja.
  • A háztetővel megegyező fedés. A családban van, aki a cserepeslemezzel fedte be a terasz tetőt is, mint a házat. Ez a megoldás is jól néz ki, viszont sötétebb van a teraszon, mint ha átlátszó a tető.

Előtető építés előkészületei

Miután eldöntötted, hogy milyen anyagból és milyen kinézetű tetőt építs, fontos, hogy csinálj róla egy rajzot, hogy ki tudd számolni az anyagszükségletet. Én tanultam műszaki rajzolást is, ezért kicsit komolyabb rajzot csináltam, de ez nem annyira fontos. A lényeg, hogy lásd rajta, hogy milyen anyagból mennyit kell beszerezni.

Oszlop tartók elhelyezése

Az oszlopok tartására én az állítható magasságú talpas oszloptartót választottam. Könnyű vele dolgozni és beállítani a szintet.

állítható magasságú oszloptartó

Az oszloptartót elhelyezheted meglévő burkolat tetejére is. Ilyenkor arra vigyázz, hogy az alatta lévő burkolatot nehogy összeroppantsa. Nálunk a burkolat cseréje is tervben volt, így már az új burkolat elhelyezése előtt le tudtam rakni a talpakat. A követ vídia fúróval fúrtam ki. A talpat pedig beütő dűbellel rögzítettem. Burkolás előtt még lefestettem.

terasztető oszloptartó elhelyezése

Az alábbi képen már elburkolva látható az oszloptartó. Én még a vízelvezetőnek is kialakítottam előre acsatornát.

oszloptartó elburkolva

A faanyag előkészítése

Miután megérkezett a faanyag, a három oszlop, az oszlopok tetejére az áthidaló és a falra szerelt áthidaló anyagát méretre vágtam és két rétegben lekentem lazúrral. A falra tervezett 15*5-ös stafni fát kifúrtam nyolc helyen. Az oszlopok 15*15-ös fenyő gerendából készültek. Remek móka volt egy rókafarkú fűrésszel méretre vágni. 😉

Összeállítás első lépés a falra szerelés

A házat előző évben hőszigeteltem 5 centi nikecellel. Már akkor tudtam, hogy lesz itt előtető, úgyhogy sokkal alaposabban ragasztottam fel a szigetelést ezen a részen. Apósom segítségével felfúrtam a falra a stafni fát és rögzítettem 8mm-es vastagságú csavarral és jó nagy tiplikkel. A csavar feje hatszögletű volt és raktam alá fakötésű alátétet is. A nagy felfekvő felület és a 8 csavarozási pont miatt nagyon jól tartott és nem kellett attól se félni, hogy a hőszigetelést megroppantja. A szigetelésre többnyire használt AT-H80-as EPS szigetelőlap elbír egy átlagos testalkatú felnőttet a nélkül, hogy nagyon károsodna. na persze ugrálni nem kell rajta, mert akkor annyi lesz neki.

Összeállítás második lépés az oszlopok rögzítése

Az oszlopokat könnyű volt a helyükre rakni. Apósom megtartotta függőbe, amíg és az 5 centi hosszú, 4,5mm vastag facsavarokkal rögzítettem a talpakba. utána ráraktuk az áthidaló gerendát is, amit felülről átfúrtam és úgy csavaroztam az oszlopok tetejére. Itt már nagyon kellett figyelni arra, hogy oldalirányban minden oszlop függőben legyen, mert ezen már nehéz lett volna módosítani asz összeállítás után.

Amikor kész lett ez is, akkor két ideiglenesen felcsavarozott léccel összefogattuk a falon lévő gerendát a terasz elejét adó gerendával, hogy stabilan álljon. A képen úgy látszik, mintha nem lennének vízszintben a gerendák, de ez nem így van. sajnos a házunkat építő kőművesek nem ismerték a függőt meg a derékszöget, csak a sört, ezért a terasz kb. 30 centit nyílt, jelentősen megkönnyítve megnehezítve a járólap burkolást, a hőszigetelést és az előtető építést is.

gerendák rögzítése

Oszloptámaszok elkészítése

Az oszlopok kaptak plusz merevítést, amit a fixálás után tudtam méretre vágni és lefesteni. A merevítő végeit kb. öt centire a végétől kifúrtam. Mindkét végén 2-2 6mm átmérőjű fúróval és besüllyeszettem egy nagyobbal, hogy a csavarfejek ne álljanak ki. Minden merevítőt 4db 5mm átmérőjű, süllyesztett fejű csavarral rögzítettem.

merevítő csavarozása

oszlop merevítők felrakva

Polikarbonát tartó stafnik

Ezután már le tudtam szabni a polikarbonát tartó stafnikat is. Az illesztő vágások kialakítása volt egy kicsit nehézkesebb, mint egy sima darabolás. A 10*5-ös stafnikat felülről csavaroztam rá a gerendára. Ezeket is előfúrtam, nehogy a facsavar szétrepessze. Erről sajnos nincs képem, de csináltam egy rajzot segítségként.

polikarbonát tartó stafni

A csatornavasakat is felülről rögzítettem a stafnik tetejére. Ehhez csináltam egy kis mélyedést, hogy ne lógjon ki a csatorna tartó vas a stafni fa felső síkjából.

Polikarbonát rögzítése

Miután a polikarbonátot méretre vágtam, felraktuk a tetőre. ez volt a legnehezebb része az egésznek. A polikarbonátok végeire ráraktam a párazáró szalagot és az U alakú végzárót. Utána az egyiknek az oldalára ráraktuk a H alakú összeillesztő elemet és felraktuk a tetőre. Utána felraktuk a másikat is és ott helyben kellett beerőltetni a H alakú összekötőbe a második polikarbonátot. Na ez jó nehéz volt. Sokat szívtunk vele. Egy vékony lemezzel sikerült csak belejátszani. A polikarbonátot önmetsző csavarokkal rögzítettem felülről. A csavarfejek alá gumis alátét került.

polikarbonát és a tartók felszerelve

Utolsó simítások

A csatorna összeállítása és felszerelése már gyerekjáték volt. A legvégén átlátszó sziloplaszttal kinyomtam a tető és a fal közötti rést. Aztán még felszereltem virágtartó kampókat (pici facsavar oldalról becsavarva) is.

kész terasztető szemből

kész terasztető oldalról

Ha tetszett, akkor támogasd egy megosztással az oldalt. Ha pedig Te is barkácsoltál valamit és szívesen megosztanád az olvasókkal, akkor küldd el a leírást és a képeket az [email protected] email címre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük