Csőtörés javítása házilag egyszerűen

A napokban csináltam egy kis támfalat, amikor is sikerült az első támasztóbot leütésekor eltalálni az öntözőrendszer műanyag csövét és ahogy illik ki is lukasztottam. Mindjárt gondoltam, hogy most aztán lehet kiásni és elvágni meg berakni egy toldót. Aztán kitaláltam egy sokkal egyszerűbb és olcsóbb megoldást.

csőtörés

A javításhoz szükséges anyagok

Szerencsére a KPE (műanyag) csőhöz sokféle alkatrészt lehet kapni. Kitaláltam, hogy egy megfúrós idommal (megcsapoló híd, béklyó, bilincs, csőbéklyó) oldom meg a problémát, amihez csak egy egész kicsit kellett kikaparni a földet. Kellett hozzá még egy záródugó és ragasztó sziloplaszt, ami volt is itthon.

A megfúrós idom lényege, hogy egy csőszakaszon a cső elvágása nélkül csinálhatsz leágazást. Az alsó és a felső részt csavarokkal össze kell szorítani, majd ki kell fúrni az idom felső részén keresztül a cső falát. Vigyázni kell arra, hogy nehogy átfúrd teljesen a csövet. A cső és az idom felső része között (a lyuk körül) gumigyűrű tömít, ezért szivárgásmentes.

megfúrós idom

A javítás előkészítése

Mivel nekem nem a leágazás volt a cél, ezért a víz útját a záródugóval zártam le. Ezt betekerni a legkönnyebb még az összeszerelés előtt volt. Tekertem rá egy kis teflon zsinórt és már mehetett is bele. Egy fogóval meghúztam és kész is.

A megfúrós idom aljába is beraktam a két csavart. Hogy ne essenek ki a csavarok, amikor a helyére rakom az idomot, az idom alján egy picike szigetelőszalagot ragasztottam a csavarfejek fölé.

ledugózott megfúrós idom

Az idom rögzítése

A megfúrós idom mindkét felébe nyomtam a ragasztóból úgy, hogy a ragasztó teljesen fedje az idom belső felét, ami a csőre fekszik fel. Nagyjából fél centi vastag réteg lett rajta. Ezután vártam 2 percet és mehetett is a helyére az idom. Miután a csavarokkal rögzítettem az idomot, a kibuggyanó ragasztóval körbekentem a csatlakozó felületek éleit.

javított csőtörés

Tíz perc múlva már rá is engedtem a vizet, hogy ellenőrizzem, hogy nem szivárog-e. Ezzel kész is lettem. Mehetett vissza a föld a helyére.

Az egész javítás nem tartott negyed óránál tovább és így, hogy ragasztó volt itthon, csak 350Ft-ba került. 🙂

Szennyvízcső javítása

Még tavalyelőtt, amikor a rózsák ültetésére került a sor (3 éve vettük a házat) az egyik luk kiásásakor megtaláltam az esőcsatorna elvezető csövét az ásóval, amit szerencsésen ki is lukasztott.

kilyukasztott szennyvízcső

Ennak a javításáról sajnos nem csináltam képet, de leírom. A csövet itt kicsit jobban körbe kellett ásni, hogy a ragasztásnak legyen hely. Volt még itthon egy darab szennyvíz elvezető cső ugyanabból a 10 centi átmérőjűből, mint a kilukasztott. Sarokcsiszolóval levágtam belőle egy tizenöt centis darabot, amit hosszában félbevágtam. Utána sziloplasszttal körbekentem a levágott darabot belülről a szélétől egy centire teljesen körbe. Aztán mehetett is a helyére a javító darab. Miután rányomtam, egy szigetelőszalaggal is körbetekertem párszor. Ezzel kész is lett a javítás. Mehetett vissza a föld.

javító folt levágása

Összefoglalás

Nem minden esetben jók ezek az egyszerű megoldások. Van, hogy szakember segítségére is szükség van, de látszik, hogy meg lehet oldani házilag is apróbb csőtöréseket.

Ha tetszett, akkor támogasd egy megosztással az oldalt. Ha pedig Te is barkácsoltál valamit és szívesen megosztanád az olvasókkal, akkor küldd el a leírást és a képeket az [email protected] email címre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük